måndag 4 oktober 2010

Sandlådan börjar omedelbart

Nu är vi tillbaka i valets efterdyningar igen mina vänner, idag ska det nämligen väljas en talman. Detta första val visar hur svårt det är för båda blocken att infria sina löften om att SD inte ska få något som helst inflytande. Både S och M vill ha talmansposten, ingen av dem är beredda att prata med SD i frågan. SD vill ha andra vide talmansposten och kör med gammalt hederligt mellanstadiestuk, nämligen bjuda ut sig och ge sina röster till den som röstar på dem. Här är jag inte jätteinsatt i historiska drag om hur man har gjort förr om åren, men enligt Expressen brukar det vara efter storlek på parti som det fördelas. Varför kan de inte släppa sandlådan och samsas för att visa en enad front gentemot SD istället för att skylla på varandra att SD får maktmöjlighet?

Om det nu brukar gå efter storlek på partier så ska väl S nominera talman, M nominerar vice talman, MP andre vice talman och FP tredje vice talman. Sedan hoppas jag att det är slut på antalet vice talmän, för det börjar bli larvigt. Om de "sjaskiga sju", det vill säga de sju partier som brukar sitta i riksdagen, kommer överrens om mitt förslag som är grundat på hur svenska folket röstat. Då skulle samtliga mandat förutom SD kunna rösta precis så och ge en fingervisning till SD om att de inte har något att hämta i riksdagen.

Istället kör man pajkastarvarianten som blivit ack så vanlig på den politiska scenen. Reinfeldt och hans liga skyller på Sahlin och den Sahlinska trojkan skyller på att Reinfeldt inte vågar styra landet. Denna Pajkastarvariant har fungerat i ett par år nu när det inte funnits något annat block än dessa två. Nu har vi ett tredje block i riksdagen och det innebär att de etablerade partierna behöver tänka om, i alla fall om man vill uppfylla sina löften om att hålla SD utanför.

Hittade en moderat bloggare som ansåg att Sahlin svek sitt löfte om att SD inte skulle få makt. Sahlin skulle minsann rösta på moderaternas förslag för att inte svika sitt löfte. Anser denna bloggare att Sahlin ska hålla med Moderaterna om allting i fyra års tid nu? Det argumentet känns väl sådär om ni frågar mig. Lars Ohly hade en kommentar till ovanstående problematik när han sa: "– Han skjuter över ansvaret på oss. Då kan väl vi regera i stället, det har vi inget emot. Det är hans ansvar att få igenom sina förslag." Ska det här vara den debatt vi ska få inför varje beslut under fyra års tid?

Lägg märke till att riksdagsledamöterna kör den gamla mellanstadievarianten gällande placering nu också. Ingen vill sitta bredvid SD-ledamöter, det är väl förhoppningsvis deras ståndpunkt som är ett problem och inte personligheten?


Media: AB, AB, AB, Expressen, Expressen, DN, DN, DN, SVD, SVD


/F

1 kommentar:

  1. Dagisnivå helt klart. Ingenting för ingenting, sjunger Pugh Rogefeldt.

    SvaraRadera