fredag 16 december 2011

Arvets makt

arvet av både kultur och genetik ger de glasögon med vilka man gör sina omvärldsobservationer och därigenom tolkar tänkandet av andra och sig själv.

Läs ovanstående om och om igen, fundera sedan på varför du dömer en människa. på vilka grunder dömer du personen? Är det ur ditt perspektiv, är det ur det perspektiv du lärt dig se världen?

Vi kan alltid komma med synpunkter på hur omvärlden ser ut, fungerar, agerar eller framstår. Det vi måste göra när vi analyserar det som skrivs eller sägs, är att fundera på vad som föranleder personen att skriva eller säga sin åsikt. Vad är dennes agenda? Har jag själv den kompetens som krävs för att bedöma åsikten? Har jag rätt arv att uttala mig om det jag ser, hör eller läser?

Ofta finner vi vägar att att kommentera det andra skriver och säger utan att tänka på vad som ligger till grund för det åsikter som korsar våra vägar. Ofta är det lätt att se på andra med sina egna glasögon och helt glömma att den personen kan ha ett annat perspektiv på livet än ditt perspektiv.....

/F

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar