söndag 6 mars 2011

Grattis Norge, grattis Northug...

Namnet Petter Northug väcker känslor i Sverige för närvarande, många anser att han är en gris, andra och kanske samma personer anser att han är osportslig och några synpunkter har varit att han bara glider med. Typiskt Sverige, typiskt den här bittra jantelagen som ska gälla i vårt land.

Northugs målgång i stafetten väckte känslor och många ansåg att han är ett svin, men vänd på steken. Vi svenskar har en fotbollsstjärna som inte alltid visar en ödmjuk sida och inte alltid är den perfekte gentlemannen. Varför hyllar vi Zlatan och sågar Northug? Jag tror det beror på att vi helt enkelt inte har en löpare som kan besegra Northug just nu. Det var lite småroligt av honom tycker jag, allra helst eftersom svenska medier gått rätt hårt åt honom, åtminstone Lasse Anrell.

Femmilen var rätt väntat att Northug skulle vinna. Tävlingsformen passar honom perfekt, han kan ligga bakom och bevaka fram till slutet när han slår till. Varför ska vi missgynna honom den segern? Så länge det är masstarter  som gäller kan man lägga upp sin strategi på det här sättet. Ska man slå Northug i den här tävlingsformen måste man tyvärr köra en lagvariant där en åkare sticker iväg och tre andra lägger sig som bromskloss framför de andra åkarna! Det fungerar inte med halvhjärtade försök som vi fick se idag, det krävs något extra i ett VM. Sedan kan självklart diskutera om tävlingsformen är den rätta, men det är en annan fråga. I den frågan anser jag att det bör vara individuell start och en lång slinga utan en massa varvningar. Det är dock TV som styr mycket i dagens idrott och skidåkningen är inget undantag.

I en tid när skidskytte börjar skönja framgångar som tv-sport, är det kanske en nödvändighet att ha ett flertal varvningar i stadion och ett moment där tur och skicklighet kan göra ett par sekunder. Det handlar då om skidbyten som svenskar verkar ha väldigt svårt för jämfört med andra nationers åkare. Tyvärr för oss svenskar räcker inte våra åkare till mot Northug som är för bra och tydligen alldeles för kaxig för oss.

/F

Medier: AB, AB, AB, ABExpressenExpressenExpressenExpressenExpressen, DN, SvD

5 kommentarer:

  1. Jeg synes fellesstart er den mest underholdende konkurranseformen. Svensker og andre løpere får bare trene mer på å slå Northug i spurten så blir det enda mer spennende og underholdende.

    Christer

    SvaraRadera
  2. Klart Northug var en värdig vinnare. Det jag är bitter över är att femmilen körs på ett sätt där taktik avgör. Individuell start är mer sportsligt och roligare att titta på! Att se en hel hög med skidåkare fegköra i 49,5 km för att sedan se någon som legat och åkt ett steg bakom den som dragit hela loppet är inte så roligt.. Det är taktik och bäste man taktiskt och åkmässigt vann idag. Men jag säger fram för individuell start!

    SvaraRadera
  3. att petter northug är överlägsen i skidspåret kan väl ingen undgå och han är en fantastisk skidåkare. men man börjar undra om han är en svenskhatare för allt han säger går i stort sett ut på att kasta skit på svenskar och det tar tyvärr udden av glädjen i hans fantastiska prestationer . det finns inget som är mer kul än att glädjas åt en stor utövare och stor sportsman i hans triumfer , det senare är inte han tyvärr och det är jättetråkigt för han är som sagt en otrolig skidåkare

    SvaraRadera
  4. Petter Northug har et godt og naturlig forhold til svensker. Som nordmenn flest ønsker han å beseire Sverige. At man blir trigget av å besire den størtste nasjonen i Norden er helt naturlig. Dette fenomenet finner man igjen mellom mange naboland, som Portugal - Spania i fotball.

    Kommentarene i svensk media før VM om Nullthug, eller om feiltrening og endret kapasitet i spurt, har kanskje vært lite gjennomtenkt. Avslutningen av stafetten oppfatter jeg som show og underholdning. Etter min oppfatning var dette ikke ment som en hånlig gest mot Sverige, men som maktdemonstrasjon overfor svensk media. Den omtalen Northug fikk før VM trigget oss om mulig enda mer, selv om motivasjonen for å besire Sverige alltid er tilstede.

    Nå når VM i Holmenkollen er avsluttet kan vi trygt slå fast at analysene i svensk media i beste fall var unyansert og feilaktig. Resultatene til det norske laget taler for seg, og motivatorene i svensk media har hjulpet Norge til et historisk godt VM resultat. Like sikkert er det at de samme journalistene har bidratt til å senke det svenske nivået, ved å gi Norge boost og utilsiktet motivasjon.

    De fleste av oss har et godt forhold til Sverige - dette forholder endrer seg ikke som følge av lite veloverveide uttalelser fra dem som ønsker å selge aviser. Jeg ønker Sverige og det svenske folk lykke til videre og håper at lykkes bedre neste gang. Altrnativt får vi velge en ny union - da hadde vi ihvertfall blitt veldig på mange områder som er langt viktigere enn idrett. :)

    SvaraRadera
  5. Norge....Nils..7 mars 2011 kl. 03:37

    Roe dere svenske brødre, haha...;-)))...
    Petter er ingen "svenskehater"..han bare tuller med dere... er jo dere som gir han "mat".... klart Petter tar tilbake og svarer på "misunnelsen" dere viser for at han er best i verden...
    Dette er nope dere må leve med... dere hadde Gunde Svsan som vi nordmenne var "forbannet" på...Thommas Wassberg,,,m fl....
    Vi hadde Bjørn Dæhlie m. fl, og nå Petter`n...

    Neste gang er det kanskje dere som har verdens beste ski åkar... la oss feire i lag svenske venner.... la oss ha det morsomt...la Petter ha det morsomt (roligt)..neste gang er det dere Svensker... sånn er historien

    Petter har jo svensk ski smører...grattis ;-))

    SvaraRadera